mandag 27. juni 2011

Galdhøpiggen

Da starter vi på vår topptur til Nord-Europa høyeste fjell!Galdhøpiggen ruver over de andre tindrene i Jotunheimen med sine 2469 moh.!
Turen er delt inn i tre "etapper" - ca 3 km på steinrøys og da har vi kommet opp på 2000 moh. , så ca 2 km over Styggbreen, før siste del, også kalt "sjarmør-etappen", som er 1 km klatring opp med 200 meter høydeforskjell til selve "Piggen"! Hele turen er på ca 15 km og forventet tid er 6-7 timer!

Vi starter med friskt mot! Og er ikke de eneste - det er ca 80 andre personer i følget, som blir ledet opp i dag!
Været er strålende - med sol og uten vind er vi utrolig heldige! Vår brefører forteller at det kun ca er 4 dager i året med slikt vær!Vi starter over steinrøysa med noe "snogg" les: snø!Da ser vi Styggbreen mot selve fjellet i bakgrunn! Dit skal vi!Før vi starter på breen går breføreren igjennom sikkerhetsregler, og eventuelle farer - mens TanteAmper blir ennå mer redd!Så starter vi på brevandringen! Alle i stramt tau - pent på rekke - med rett avstand til den foran!
Da vi kommer til "Piggura" og det bratteste partiet, knepper vi av oss tauet! Klare for selve bestigningen!Så er det klatring oppover - og jeg kommer på noe som en vi møtte dagen før over Besseggen sa:"alle har vi klatret som barn! Vi har bare glemt det!"
Og det er jo sant - hvis vi både bruket fram- og bakbeina sammen, så går det faktisk veldig bra! Men bratt er det - noe vi absolutt hører på pusten! Kall det dårlig kondis!(?)
Men så er vi endelig oppe på toppen - dette som var vårt turmål for hele helga! Vi er enige om at det har vært verdt det!
Og vi er veldig fornøyd med oss selv!Og nå har vi virkelig fortjent en kald Cola!
Og når serveringen skjer på Nord-Europas høyeste kiosk - er det også kanskje Nord-Europas høyeste priser? For med literprisen på kr 121- nøt vi virkelig denne boksen!
En utrolig frihetsfølelse når du står på Norges tak!
Men vi skal ned igjen også....


Samme veien!Og med litt ekstra energi, så er vi klare for å samles i tauet igjen!

Helt på tampen av turen, får TanteAmper gnagsår på ei lilletå! Da er det fram med gnagsårplaster! Dette er det eneste vi har behøvd av noe som helst "førstehjelp" på hele helga! Nå er det ikke langt igjen! Men vi må være forsiktige, for det er da vi nesten er fremme - at skadene oftest oppstår!

Vi "mimrer" litt mens vi går den siste kilometeren, mange episoder har skjedd - og mye har vi gjort denne begivenhetsrike helga i juni - med alle delmål og bragder som har blitt gjennomført er vi storfornøyde!Litt slitne så begynner MorNaturligvis å studere alle de forskjellige og pene steinene langs og på stien! Og etterhvert blir det flere og flere i TanteAmper din sekk!
Hele turen startet med at TanteAmper skulle slippe å bære sekk, og nå bærer hun til og med "gråstein" i sekken! Turen blir jo til underveis :)Takk for en innholdsrik helg og fantastisk tur!
Jotunheimen kan virkelig anbefales:)
Også med barn (over ca 7 år)! Barn er jo flinkere til å "løpe" oppover fjellsider, klatre og hoppe på stein! Så neste gang skal "UngaNaturligvis" få være
med!

*****MorNaturligvis*****Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...