På tur med barn!

Dette er veldig personavhengig
 - og det er mange faktorer som spiller inn!
Både fysiske begrensinger som alder på barna, mulighetene i område og utstyr,
men  likeviktig er de psykososiale faktorene som interne forhold i "turgruppen",  tidligere erfaringer, holdninger og verdier hos de voksne, hensikt med turen og dags-formen kanskje likså viktige!
En nøkkelfaktor er alltid erfaringer - og vi gjør oss alltid nye erfaringer!
Livet er hele tiden en sensorisk opplevelse - og vi mennesker er i alltid utvikling og endring!
Har vi ingen erfaring av tur med barn, så er det bare å prøve! Mitt tips er å ikke legge lista for høyt! Start med små turer - ha god tid og undre deg sammen med barna!
Barn er ikke små voksen - så respekter barna for dem de er og legg turen opp etter barna! Kanskje et lurt tips er å snu på problemstillingen "å ha med barn på tur" - kanskje til "barn har med voksne på tur!"
Viktig å ta utgangspunktet i barna, skal opplevelsen bli positiv for alle!

Våre Naturligvis 10 regler for voksne på tur med barn: 

Barn trenger 
 • å være med på å planlegge turen. Eldre barn kan gjerne se på kartet, slik at turen eller etappen er klar.
 • å gå foran og bestemme farten..Eldre barn kan gjerne også gå med GPS, blir dermed også mer beviste på terrenget. Og forstår avstander og begrep om tid!
 • ofte og små pauser. Ikke alltid at barna skal bestemme når det er stopp - hvis en ønsker å kommer fram til et mål! Men legg inn "små-mål" med pauser; Over den haugen, ved den steinen, ved skiltet osv. La dette være forutsigbart!
 • tid til lek, undring og opplevelser. Stopp og se på hva som er rundt oss på tur! Ta gjerne med små skatter hjem!
 •  motivasjonsforsterkere som litt drikk, en appelsin eller litt sjokolade underveis! Og vær alltid en positive rollemodell!
 • vite hva vi ser og opplever under turen. Bruk språket aktivt, nyt naturen og undre seg sammen med barna viktig!
 • kanskje en hånd av og til. Barn liker kontakt og trenger å føle seg sammen med noen! Når det begynner å bli litt "kjett" er det alltid godt med en hånd, eller når utfordringen føles litt stor og skummel! Ei hånd binder bånd - og skaper trygghet!
 • noe ekstra å  kose seg med om kvelden. Kan være alt fra kakao, popcorn på bål, ei fin fortelling eller sang!
 • ikke å bli kald, veldig sliten, sultne eller redd. Pass ekstra godt på føtter og hender på vinteren! Riktig utstyr er viktig og lite men ofte mat!
 • å ha riktig klær og utstyr, etter vær og temperatur. Det er slitsomt å gå hvis en er for varm - og det er ubehagelig, vondt og farlig å bli for kald! Her gjelder også prinsippet: lag på lag med klær! Og ha ekstra skift med tilgjengelig!


Bakgrunn:

Med egne barn i alderen 4, 10 og 18 år, har jeg hatt mange mulighet til å prøve ut ulike turer! Og jeg tillegger meg alltid nye erfaringer, som jeg tar med meg i videre planlegging og gjennomføring av nye turer.
Jeg er oppvokst i en familie og i en kommune, hvor turer i skog og mark er naturlig gjøremål. Og har derfor selv mange positive minner og erfaringer om turer i naturen, som jeg ønsker å overføre til mine barn. Jeg kan ikke huske min første fisketur - verken på sommer eller vinter! Men min første erfaring med jakt husker jeg - det var på elgpost med min far!
Som 15 åring tok jeg jegerprøven, og har gode minner fra turer med begge mine foreldre og bestefar fra den tiden. Som barn blir vi påvirket av våre foreldre og det miljøet vi vokser opp i! Jeg hadde en mor som var(er) tydelig når det gjelder kjønnsroller og mønster, noe som har selvfølgelig påvirket meg når det gjelder friluftsliv, jakt og fiske! For meg er det helt naturlig og en selvfølge å delta på turer i skogen, både når det gjelder jakte og fiske eller turer for å utfordre seg selv fysisk og mentalt!
Opplevelsene er de samme om du er gutt eller jente - mann eller kvinne!
Jeg er utdannet montessoripedagog og  førskolelærer med fordypning i naturfag, og har jobbet mange år med barn - noe som har gitt meg mange erfaringer om hva og hvordan en kan og bør introdusere naturen til førskolebarn! Alltid erfarer jeg at naturen en fantastisk arena for barn, og gir barna mange forskjellige muligheter til frihet og utvikling!
Erfaringer i naturen bygger opp barnas selvfølelse, barnet blir kjent med sin egen kropp, begrensing og mulighet, utholdenhet, opplever mestring, utvikler og forfiner motoriske ferdigheter!
Og hvilket læringspotensiale er det nettopp i naturen!?! Her utforsker og undrer barna seg, de utvikler kreativitet og blir løsningsorientert! Barna får gjennom egne erfaringer ferdigheter innen naturfag, økosystem og miljøvern. Mange av aktivitetene er også med på å bygge opp barnets sosiale ferdigheter, det å mestre noe, tøye grenser, samarbeide for å nå felles mål, delta sammen og få opplevelser sammen!

Jeg mener derfor at en barndom fylt med mange ulike erfaringer knyttet opp mot naturen - gir harmoniske og glade barn!


Forberedelser:

Det er stor forskjell å dra på tur alene som voksne (kalt: egotripp) eller om en har med barn. Og selvsagt kreves det ennå bedre forberedelser før turen og det stilles i større krav til utstyr når det er med noen "små"! Utover dette mener jeg at ALLE turer som en har lyst til å gjennomføre i Norge - kan gjennomføres sammen med barn! Men da klart - ofte på en annen måte. Og målet og hensikten blir ikke alltid den sammen!  Derfor velger vi i vår familie turer alene som voksen og turer sammen som familie!
Den største utfordringen med barn blir ofte avstander -
Skal turen oppleves positiv, må alle føle mestring!
 Derfor ikke legg ut på de lengste turene med små barn, hvis barnet har kommet i den alderen hvor barnet må gå selv!
Utstyr spiller en viktig rolle når det gjelder barn!
Tenk gjenbruk og være bevist på at barna vokser fort!
Vi har selv erfart at det gamle utstyret er bedre enn de "moderne"! Et eksempel på dette er bæremeis! Begge to vi har brukt er lånt av familie,  og av merke Bergans! Men den som er 17 år gammel er enkel - kun en bæremeis! Mens den som er nyere er mer "fancy" og der er reimer, snorer og stenger som gjør den tyngre og ikke heller ikke bedre for barnet når barnet blir større (2-3 år)!

Når barn er med er det viktig med rett utstyr - nok tid til å utforske og prøve - og gjerne noen overraskelser som setter en ekstra piff på turen! I form av mat eller "aktivitets-utstyr"! Som eksempel hadde vi med til Femundsmarka med en lekehov til MinstenNaturligvis! Denne er ikke "brukanes" til å fange fisken vi ønsker å få der, men en utrolig tidtrøyte for et lite barn! Et annet eksempel er på vintertur til LilleVonsjøen, hvor vi  overrasket StorebrorNaturligvis med en DonaldPocket! Så mellom pilkingen lå han å koste seg med lesing!
Kortstokk, yatzy, forstørrelsesglass, boks til å samle ting, en liten bok, kikkert, "Walkie-talkie", kniv og mikroskop er eksempler på andre ting som kan "piffe" opp turen når en har med barna! Se mer om utstyrstips.

På tur med barn, er ikke alt like lett å forutse - derfor mener jeg at en bør være fleksibel, noe avslappet og trygg på seg selv ute i naturen!


Tips til turer:


 • Se dere om i "nabolaget!" Bli kjent i skogen eller marka rundt der dere bor! Ofte er det noen spennende steder som kan utforskes og gi fine opplevelser rett i nærheten.  Vi har mange; en gapahuk i en liten "skogtapp" ovenfor boligfeltet vårt, ved hytta vår har vi ulike steder(kort gangavstand og lengre), små tjern og mange fine steder å raste på skitur! Det å besøk dette stedet gjentatte ganger, gjør at barna får et eierforhold og gjenkjenner stedet. Og skaper forventninger og minner!
 • "Topp-turer" Mange turlag har egne topper som er lagt opp for at barn skal kunne gjennomføre turene! Motivasjon og artig å gå med en lapp som stempler for hvert sted!
 • Guidet turer: Vi har vært på flere ulike turer med kjentfolk og guider! Både fulgesafari, hvalsafari, moskussafari. Dette er turer som kan være dyre, men gir også mange opplevelser tilbake. 
 • Sykkeltur (alene eller i vogn)
 • Skitur(alene eller i pulk)
 • Telt-tur
 • Overnatting i gapahuk, åpen himmel eller tarp
 • Picknick eller middagstur
 • Klatretur
 • Fuglelek
 • Jakt-tur
 • Snøhuletur
 • Pilketur
 • Kanotur
 • Bærtur
 • Fisketur (sommer eller vinter)
 • Frosketur eller rompetroll-tur samling
 • Orientering
 • Båt-tur
 • Blomstertur
 • Insektsamlings-tur
 • Krepsing 

Og listen kan bli enorm......
Det er klart at mange av turene har endel forutsetninger, mens andre er enkle og kan gjennomføres i hverdagen! Hvorfor ikke ta med middagen i sekken, gå på tur og tilbered måltidet ute! Her er en enkel variant som aldri slår feil: Pølser på bål!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...